Vagina kering

Vagina Kering

Vagina kering merupakan masalah yang biasa bagi wanita sebelum dan setelah menopause. Sebanyak empat dari sepuluh perempuan yang mengalami menopause mengalami tanda-tanda dan gejala yang berkaitan dengan kekeringan vagina. Meski pun vagina kering biasanya terjadi pada perempuan yang dah berumur (menopause), Namun yang menjadi masalah nya wanita yang belum menopouse tapi mengalami masalah vagina kering. Cecair pelincir vagina terdiri daripada cecair yang dirembes melalui dinding vagina.

Antara faktornya adalah perubahan hormon selama tempoh haid dan usia mempengaruhi masalah vagina kering. Selain itu faktor lain adalah ketiadaan keinginan seksual (frigidity), tiada ghairah kepada pasangan.

Tanda dan gejala kekeringan vagina meliputi:

Gatal
Rasa panas pada vagina
Sakit atau pendarahan ringan saat berhubungan seks.

Untuk mengatasi masalah ini, biasalah makanan kena seimbang, hidup sihat, banyakan pengambilan air kosong (air ecpi) untuk membantu merangsang anggota2 badan, sistem2 badan untuk berfungsi dengan baik. Untuk yang dah berkahwin, fantasi seksual, ghairah kepada pasangan dan bersedia untuk aktiviti seksual akan membantu melembapkan vagina.

Kesan kepada masalah vagina kering ini, untuk yang belum kahwin ialah rasa yang tak selesa dengan rasa gatal dan panas di sekitar vagina. Untuk yang sudah berkahwin masalahnya menjadi lagi teruk kerana akan mengakibatkan kecederaan (melecet) pada vagina ketika seksual. Ini akan mengakibatkan turunnya keinginan, takut kepada seksual, frigidity.

Namun perubatan elektronik (em), sedia membantu dengan ubatan tertentu/khusus dengan izin.


PROMOSI PERCUMA!!! LIVE BODY NOSODE THERAPHY
RAWATAN ALTERNATIF (EM) DI SHAH ALAM
Platform Produk Dropship dan Borong Malaysia

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen anda: