Ketumbuhan pada ovari (Ovary cyst)

Apakah Ovari Cyst

Ovari cyst merupakan sejenis tumbuhan dalam ovary yang mengandungi cecair, darah, lemak dan lendir.

Ovari cyst ini terjadi akibat daripada proses penghasilan ovum (telur), telur yang matang akan dibebaskan untuk disenyawa. Namun, saki baki telur yang tidak terbebas dan terus melekat dalam kilang telur yang akibatnya terjadilah cyst.

Ovari cyst ini terbahgi kepada beberapa jenis seperti benign yang bukan jenis kanser, manakala malignant pula merupakan cyst jenis kanser, seterusnya jenis endometriosis yang boleh menyebabkan kemandulan dan ketidaksuburan. Jenis seterusnya ialah follicular yang mana akan hilang dalam tempoh tertentu.
Jenis-jenis cyst

1. Follicular cyst- Terjadi akibat dari bekas ovum yang telah dibebaskan ketika waktu subur dan tidak pecah. Ia terus membesar sehingga beberapa cm (5 - 6). Namun jenis ini akan menghilang setelah beberapa waktu.

2. Corpus luteal cyst- Berlaku akibat dari bekas telur yang telah disenyawakan. Ketika kehamilan, corpus luteum berfungsi untuk menguatkan proses kehamilan sebelum uri. Saiznya akan membesar sehingga ke 8cm dan biasanya ia akan pecah dan hilang begitu saja.

3. Hemorrhagic cyst- Jenis ini bermula dari jenis follicular atau corpus dan jenis ini mengandungi darah di dalamnya. Agak bahaya apabila pecah dan berlaku pendarahan.

4. Ruptured cyst- Apabila pecah, sakit yang amat dan merbahaya. Perlu tindakan segera.

5. Endometriotic cyst- Mengandungi darah dan akan merosakkan ovari, saluran fallopio dan rahim. Akan menyebabkan  ketidaksuburan dan kemandulan.

6. Dermoid cyst- Mengandungi cecair, lemak dan perlu rawatan segera.

- Kaedah Biopsy
- Biopsy: Punca kanser merebak?


Tips dan rawatan alternatif

Untuk cyst yang peringkat 1,2 dan juga peringkat awal dinasihatkan untuk mengambil air (ecpi) yang cukup
dengan keperluan badan. Biasanya 2-3 liter sehari.

Namun, untuk yang peringkat akhir dan jenis kanser (malignant), ubatan dan rawatan diperlukan.


Platform Produk Dropship dan Borong Malaysia

4 ulasan:

 1. mencegah lebih murah

  BalasPadam
 2. kalau da 22cm mcm mne????

  BalasPadam
  Balasan
  1. Salam tuan. Apa tindakan tuan skrg? Melihat pd saiznya, boleh tahan besarnya. Sebesar buah kelapa muda. Tapi harus diingat tiap penyakit wajib ada ubatnya. Melalui pengalaman saya merawat pesakit, kalau dah sebesar 22cm, sy nasihatkan jalani lah pembedahan dulu.Rawatan susulan, blh hubungi saya ditalian 0176227206, Sbb,kemungkinan tumbuh semula amat tinggi.

   Padam

Komen anda: