Kaedah biopsy


KAEDAH BIOPSY

Melalui kaedah ini doktor biasanya mengambil sedikit dari tisu lump ini dengan menyucuk lump dengan jarum dan menyedut sedikit dari tisu ini.Apabila lump telah terluka jika ianya jenis maglinan ia akan menjadi mimpi ngeri buat wanita tersebut kerana sebelum sempat  ia diletakkan bawah mikroskop dan anda mendapat keputusan ujian pada keesokkan harinya sel2 kanser malignan ini telah pun keluar dari tisu yang terbuka ini untuk berhijrah kebahagian lain badan.

Sesetengah pakar payudara berpendapat apabila sel2 kanser ini dikesan olih sistem badan,badan akan menghasilkan perlindungan semulajadi dengan mengepung sel kanser ini dengan membungkusnya agar ia tidak segera menyerang organ2 badan yang lain.
Dengan kaedah biopsy anda sebenrnya membuka perisai ini.Doktor2 yang mengetahui mengenai kemungkinan ini akan segera membedah dan mengeluarkan lump tanpa mengamalkan kaedah biopsy.Walaupun ianya bukanlah 100 peratus kaedah yang terbaik kerana saki baki sel malignan yang terlepas hasil luka pembedahan ini akan berjaya juga menyelinap masuk kesaluran darah namun ia memberi banyak masa untuk menghadapi serangan seterusnya umpama memperteguhkan sistem imun dengan  suppliment anti kanser.
Kaedah BIOPSY adalah kaedah wajib bagi para doktor dalam menghadapi masaalah LUMP.Mereka akan menghadapi masaalah dengan lesen perubatan jika kaedah ini tidak dilaksanan.Namun keputusan harus terletak ditangan anda untuk merumuskan kaedah yang terbaik.
Jika anda ke hospital kerajaan yang kita sedia maklum akan kesesakkannya, doktor2 disana tidak akan terus melakukan pembedahan untuk mengeluarkan lump.Sebaliknya mereka akan menyedut sedikit cecair untuk dibuat analisis dan anda diminta balik kerumah dengan temujanji ditetapkan 1 bulan kemudian.Jika nsaib anda tidak baik dan ianya jenis malignan ia telah pun merebak keseluruh badan dan bermetasis didalam organ penting yang lain.
Dan treatmen selepas ini akan jadi berliku liku dan penoh dengan kesakitan.Kerana adalah lebih baik menghadapi kanser didalam koloninya dari menghadapinya dalam keadaannya yang telah tersebar.
Sesetengah sel kanser ini akan bersembunyi didalam tisu organ yang lain untuk beberapa tahun sebelum anda menyedari anda telah pun  mempunyai kanser tahap 3 atau 4 pada organ2 tertentu.
Olih itu anda perlu berhati hati dengan kaedah BIOPSY Pendapat doktor belum tentu semuanya BETUL dan menyeronokkan untuk didengar dan diikuti.Jika anda terpaksa menghadapinya juga,minta dibuang terus lumps dari payudara tanpa berlengah lengah.
Selepas itu ambil supplimen2 anti kanser dan perkuatkan sistem imun  dengan mengambil makanan yang kaya dengan anti oksidan.

Artikel dari: http://www.cafemlm.com/mengenai-kanser/biopsypunca-merebaknya-kanser-payudara

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen anda: