penyakit farajIni penting untuk mengetahui gejala yang ditimbulkan dan juga untuk mendapatkan informasi mengenai masalah kesihatan seksual yang ramai wanita hadapi, bagaimana mencegahnya dan bagaimana melindungi diri.
Kerana masih ada stigma mengenai kesihatan seksual, ramai wanita menghindari pergi berjumpa doktor padahal penghindaran ini dapat mempengaruhi kesihatan serius termasuk kesuburan.
Berikut beberapa penyakit umum yang wanita hadapi dan cara menjamin kesehatan kewanitaan tetap sihat:
HPV Human papillomavirus (HPV) adalah salah satu infeksi virus yang disebabkan oleh hubungan seksual paling umum. Sebahagian besar penyakit ini tidak begitu berbahaya tetapi jika ujian smear nampak tidak normal, doktor akan menyarankan untuk buat ujian makmal. Cara untuk mengatetahui HPV adalah dengan cervical smear atau screening kesihatan seksual. Yakinlah untuk memeriksa secara teratur setidaknya satu kali setiap tiga tahun. Berhenti merokok kerana penelitian menemukan hubungan antara merokok dan kanser vulva dan gunakan kondom.
Pelvic Inflammatory Disease (PID)mempangaruhi satu dari 10 wanita dan jika dibiarkan akan menyebabkan ketidaksuburan. Gejala yang mungkin timbul ialah pinggul sakit saat hubungan seks, kitaran haid yang tidak teratur atau perubahan bau pada vagina. Segera periksa ke doktor jika anda mengalami gejala itu. Penyakit ini dapat dengan mudah disembuhkan dengan antibiotik. Usaha pencegahan PID adalah lakukan seks yang sihat dan pemeriksaan faraj sendiri secara teratur. Kadang kala gejala tidak begitu jelas sehingga semua terlambat.
Bacterial Vaginosis (BV) adalah salah satu infeksi vagina yang paling umum di antara wanita beranak di lewat usia. Penyakit ini sering dianggap hanya infeksi kerana memiliki gejala yang sangat umum dengan infeksi biasa. Gejala dari ketidakseimbangan bakteri dalam vagina termasuk gatal, aroma yang hamis dan perubahan dalam vagina. Jangan biarkan gejala-gejala tersebut dan yakinlah untuk diperiksa dan disembuhkan dengan baik. Jika dibiarkan, ini akan meningkat risiko penyakit berkembang atau menular menjadi PID .
Gonorrhea & Chlamydia adalah disebabkan oleh bakteria. Infeksi dimulai beberapa hari sampai beberapa minggu setelah hubungan intim dengan orang yang terjangkit penyakit ini.
Pada lelaki, penyakit ini menyebabkan keluarnya cairan dari kemaluan lelaki. Buang air kecil akan terasa sakit. Gejala-gejala ini dapat terasa berat atau tidak terasa sama sekali.
Gejala-gejala gonorrhea pada wanita biasanya sangat ringan atau tidak terasa sama sekali, tetapi kalau tidak diubati atau dirawat dengan segera, penyakit ini boleh menjadi parah dan menyebabkan kemandulan. Penyakit ini dapat disembuhkan dengan antibiotik bila ditangani secara cepat.
Herpes  adalah disebabkan oleh virus, dapat diubati dan dirawat, tetapi tidak dapat disembuhkan. Gejala timbul antara 3 sampai 10 hari setelah berhubungan intim dengan penderita penyakit ini
Gejala awal muncul seperti melecet yang kemudian terbuka menjadi lubang kecil dan berair. Dalam 5 sampai 10 hari gejala hilang. Virus menetap dalam tubuh dan dapat timbul lagi selepas itu dan kadang-kadang wanita sering kali tidak sedar bahwa ia menderita herpes kerana lecet terjadi di dalam vagina.
Jangkitan Kuman adalah disebabkan oleh kuman. Ia akan menyebabkan kegatalan berwarna merah di bawah kulit lelaki yang tidak disunat atau dikhatan. Pada wanita pula akan keluar cairan putih kental yang menyebabkan rasa gatal. Dapat disembuhkan dengan krim anti kuman.
Syphilis adalah disebabkan oleh bakteria. Lesi muncul antara 3 minggu sampai 3 bulan setelah berhubungan intim dengan penderita penyakit ini. Luka terlihat seperti lubang pada kulit dengan tepi yang lebih tinggi. Pada umumnya tidak terasa sakit. Luka akan hilang setelah beberapa minggu, tetapi virus akan menetap pada tubuh dan penyakit dapat muncul berupa lecet-lecet pada seluruh tubuh. Lecet-lecet ini akan hilang juga dan virus akan menyerang bahagian tubuh lain
Syphilis dapat disembuhkan pada tiap peringkat dengan penicillin. Pada wanita lesi dapat tersembunyi pada vagina.
Vaginistis adalah merupakan infeksi (jangkitan) pada vagina yang biasanya menyebabkan keluarnya cairan dari vagina yang berbau dan menimbulkan ketidak nyamanan. Disebabkan oleh berbagai jenis bakteria (bakteria gonorrhea, chlamydia) atau kuman. Juga dapat disebabkan oleh berbagai bakteria yang tidak berbahaya yang memang menetap pada vagina . Dapat diselidiki dengan meneliti cairan vagina tersebut dengan mikroskop . Pada umumnya dapat disembuhkan dengan ubat yang tepat sesuai dengan penyebabnya.
Bisul pada alat kelamin adalah disebabkan oleh virus (Virus Human Papilloma atau HPV). Muncul berupa satu atau banyak bisul atau benjolan antara sebulan sampai setahun setelah berhubungan intim dengan penderita penyakit tersebut. Pada umumnya tidak dapat lihat pada wanita kerana terletak di dalam vagina atau pada lelaki kerana terlalu kecil. Boleh diuji dengan lapisan cuka. Boleh menyebabkan serius pada wanita kerana dapat menyebabkan kanser (barah) serviks. Bisul pada kelamin ini dapat disembuhkan, wanita harus menjalankan pap smear setiap kali berganti pasangan intim.
Kutu kelamin adalah sangat kecil (lebih kecil atau sama dengan 1/8 inci), berwana kelabu kecoklatan, menetap pada rambut kemaluan. Dapat disembuhkan dengan ubat cair yang digosokkan pada rambut kelamin.
Kutu di bawah kulit mirip dengan kutu kelamin, tetapi ukurannya lebih kecil dan menetap di bawah kulit menyebabkan luka-luka kecil dan gatal di seluruh tubuh. Diubati dengan ubat cair yang diusapkan ke seluruh tubuh. Pakaian dan seluar dalam harus dicuci setelah pengubatan, kerana kutu dapat menetap pada kain-kain tersebut.
AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) / HIV disease adalah penyakit akibat hubungan intim yang paling serius, menyebabkan tidak bekerjanya sistem kekebalan tubuh. Tidak ada gejala yang nyata tanpa penelitian darah. Dapat menyebabkan kematian setelah sepukuh tahun terinfeksi virus HIV, tetapi pengubatan telah ditemukan. Disebarkan melalui hubungan intim dan pemakaian jarum suntik secara berkongsi. sumber

Perubatan Elektronik Shah Alam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen anda: