Anak lemah pelajaran matematik


Matematik??? Boleh lah..Bagaimana prestasi anak anak / pelajar sekolah terutama di sekolah rendah? Mengapa subjek matematik ini diktakan penting bahkan sebagai asas kepada kejayaan masa depan seseorang?  jawpannya mungkin ya mungkin tidak tetapi kalau berdasarkan kepada kaum cina yang rata rata menguasai matematik dan memang benar matematik sebagai tonggak dalam mencapai kejayaan. 


Tetapi itu hanya satu faktor sahaja dan banyak faktor lain lagi. Berbalik kepada asas dan realiti kehidupan, lagi lagi didalam dunia moder ini matematik adalah satu tonggak ilmu yang tidak boleh dinafikan lagi. Banyak faktor yang mngkin yng menyebabkan anak anak pelajar lemah dalam matematik.


1. Tiada minat, mungkin tidak tahu tujuan apa belajarnya
2. Tiada bahan sokongan yang menarik, efektif ..(boleh lihat) rahsia matematik...SINI.. yang boleh menarik minat untuk belajar. hanya berasaskan buku semata dan mudah membosankan.
3. Kurang daya tumpuan, tidak fokus pada pelajran yang perlu kepada bantuan / tonik tambahan. Baca ..SINI...
4. Kemungkinan yang seterusnya mungkin disebabkan oleh genetik semasa kelahiran yang juga dikenali sebagai anak anak istimewa (tahap yang berbeza) yang menyebabkan pertumbuhan IQ, EQ, sikap bahkan juga fizikal terbantut atau lambat.Sebagai satu ikhtiar boleh tengok di ..SINI..Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen anda: